6/random/ticker-posts

Kaliteli İçerik Oluşturma Klavuzu


Online içerikler ve online içerik yazabilmek, günümüzde oldukça önemli bir konu. Tüm işlerimizi artık online olarak, internet üzerinden gerçekleştiriyoruz. Öyle ki sosyal etkinlikler bile artık internet ortamına taşındı. Konser gibi veya müze gezmek gibi etkinlikler. Böyle olunca, önceden geleneksel yayın organları için yazılan veya oluşturulan içerikler artık online ortama göre yapılmak durumunda kaldı. Reklam veya tanıtım içeriklerinin yanı sıra bilgi ve haber metinleri de internet ortamının "raconu"na göre hazırlanmak durumunda artık.

Online içerik oluştururken göz önünde bulunduracağımız bir çok önemli kriter var. Rekabetin üst seviyede olması, bazı kalite kriterlerini de beraberinde getirdi. Kaliteli içerik oluşturmak ve diğer içeriklerin önüne geçebilmek için uymamız gereken bu kriterler neler, nelere dikkat edilmeli gelin beraber inceleyelim.

1- Yeni bir şeylerden bahsediyor musunuz?

Herkesin bildiği, genel bilgilerden bahseden içeriklerle vakit kaybetmeye gerek yok. Yeni bilgi içeren, merak uyandıran, okuma isteği oluşturan farklı ve yeni içerikler oluşturmak gerekiyor.

2- Paylaşım isteği uyandırıyor mu?

Etkileşimin en önemli ayağı, içeriğinizi okuyan ziyaretçilerin, başkalarıyla da paylaşarak organik trafik çekmesini sağlamaktır. Bu tarz içerikler genelde bir çok kişinin işini çözen yada hayatını kolaylaştıran içerikler olur ve insanlar bunları başkalarıyla da paylaşır.

3- Kullanıcıya fayda sağlıyor mu?

İçerik yazmış olmak için yazılmamalı. Boş, kuru bir metin olmamalı. Kullanıcının bir işini çözmesine katkı sağlayın, yeni bir bilgi verin veya güldürün. Farketmez. Bir fayda sağlayın

4- Teknik SEO uyumu var mı?

Online içeriğin en önemli konusu da teknik seo uyumlu olması. Bu sebeple konu burada biraz dallanıp budaklanacak. Bir çok detay içeren bu konuya, içerik başlığının nasıl olması gerektiği ile başlayalım

  • Title ( İçerik başlığı )
SERP (arama motoru sonuç sayfası) 60 karakterden sonrasını göstermediği için Maksimum 60 karakter olmalı. İçerik ile ilgili merak uyandırıcı bir başlık seçilmeli. Anahtar kelime de başlık (title) içerisinde geçmeli.

  • Meta Description ( açıklama )
Arama motoru sonuç sayfasında listelenen sitelerin, başlıkları altında bulunan açıklama alanıdır. 160 karakteri geçmemeli. Konu içindeki anahtar kelimelere yer verilerek içerik hakkında fikir vermelidir. Burada CTA kullanmak daha da güzel olur.

  • Ters Piramit Tekniği
Yazınızda önce genel sonra özele doğru bir akış kullanın. Aşağılarına indikçe asıl konuya değinmeye başlayın. 

  • Anahtar Kelime Oranı
Metin içindeki anahtar kelimelerin oranı metindeki toplam kelime sayısının %4 ü kadar olmalı. Daha az olmamalı. Çok da fazla üzerine çıkılmamalı. %4 ideal.

  • Paragraflara Bölme
Uzun paragraflar, okuyucunun okuma isteğini kaçırır. Yorucu gözükür. Paragrafı bölerek bir kaç ayrı paragraf şeklinde yazmak daha kolay bir okuma sağlar.


  • Ara Başlıklar (h2-h3-h4)
Ara başlıklar önemlidir. İlk oralar okunur ve dikkat çekici başlıklar kullanılırsa ziyaretçi sitede kalır, okumaya devam eder.

  • Site Tasarımı
Okuma alanına gereksiz ve çok sayıda reklam koyulmamalı. Site içi gezinmeyi ve farklı içeriklere ulaşmayı kolaylaştırmak için site menüsü kolay erişilebilir yerde olmalı. Benzer yazılar widgetı ile sitedeki diğer içeriklere giderek uzun süre vakit geçirmesi sağlanmalı. SERP vasıtasıyla içeriğinize ulaşan kişinin sitede uzun vakit geçirmesi de bizim için oldukça önemlidir. Arama motorunun gözünde, SERP vasıtasıyla sitemize ulaşmış kişinin hemen çıkma süresi düşükse aradığını bulmuş demektir. Bu durum arama sonuçları sayfasında konumumuzu yükseltir.

  • İdeal içerik uzunluğu
Minimum 300 kelime olmalı. Ama yapabiliyorsanız daha uzun tutmaya çalışın. Verimliliği düşürmeden uzun yazılar yazmak, o konunun otoritesi olmanızı sağlar. Ortalama 500-600 kelimelik içerikler çıkarın
.
  • Anlaşılır ve Kısa Cümleler
Uzun cümleler, anlam bütünlüğünün kaybolmasına yol açabilir. Bu da ne kadar önemli bilgi içerirse içersin okuyucuyu yorar ve sıkar. Sade ve kısa cümlelerle anlaşılır içerikler herkesin hoşuna gider.

Burada bahsettiğim bilgilere ek olarak seo uyumlu makale nasıl yazılır başlıklı yazımı da okumanızı öneriyorum. Seo özelinde nelere dikkat etmek gerektiğiyle ilgili o yazımda da farklı detaylar bulabilirsiniz.
Reaksiyonlar

Yorum Gönder

0 Yorumlar